Upah Pemuda OKU Jadi Pekerja, Restoran Makanan Segera Dapat Pujian Netizen

0
978
staff oku

Sejak akhir-akhir ini, semakin banyak restoran-restoran makanan segera yang mengambil golongan kelainan upaya (OKU) untuk bekerja di situ. Inisiatif tersebut sememangnya harus dipuji kerana tidak langsung memandang rendah golongan tersebut.

Menerusi satu perkongsian yang tular sejak semalam di sosial media, seorang lelaki telah memuat naik gambar menunjukkan pekerja restoran makanan segera, McDonald yang dikategorikan sebagai cacat penglihatan bertugas disitu.

Pekerja Pakai Tag

Menerusi posting yang dibuat, Udey Ismail telah memberikan pesanan kepada orang awam supaya tidak melakukan sebarang tindakan tidak sopan kepada golongan tersebut.

Bagi mengenalpasti kehadiran mereka, Udey menyatakan bahawa ada tag yang menandakan mereka adalah golongan istimewa dan berharap agar pengunjung sama-sama dapat menghormati setiap kerja yang dilakukan mereka.

OKU

oku

Harap tak ada yang ambil kesempatan

Selain itu juga, Udey turut berpesan kepada warganet agar tidak mengambil kesempatan diatas kekurangan mereka ketika mereka sedang bekerja.

Sehubungan dengan itu, lelaki tersebut turut menyeru agar orang ramai memberi peluang kepada golongan OKU untuk bekerja agar sama-sama dapat memahami antara satu sama lain.

Tahniah sebab bagi peluang

Menerusi posting tular itu, rata-rata warganet telah meninggalkan komen di Facebook sumber dengan memberikan maklum balas positif dengan situasi tersebut.

Mereka juga mengucapkan terimak kasih kepada pihak McDonald dan juga pihak-pihak lain yang memberi peluang kepada insan istimewa seperti pekerja di restoran tersebut menambah pendapat dengan berdikari.

Kedai dapat discount cukai kalau ambil OKU

Sumber : Udey Ismail II

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here