Politik Dendam Hingga Boikot Perniagaan Orang Lain Bukan Satu Tindakan Yang Baik Teguran Sulaiman Buat Semua Ahli Parti

0
309

Bila sebut sahaja politik, pastinya pelbagai perbezaan pendapat boleh dilihat. Walaupun PRU-14 telah berlalu, namun bahangnya masih terasa. Ramai yang menyokong pimpinan kerajaan sekarang dan ada yang masih setia dengan kepimpinan lama. Pokok pangkalnya, walau apa pun pilihan parti anda, sikap hormat-menghormati harus diutamakan kerana setiap orang mempunyai pandangan berbeza.

Tular di media sosial, tempias politik turut dirasai oleh aktor terkenal, Dato Rosyam Nor yang menjadi mangsa apabila perniagaan pasar raya 24 jam miliknya diboikot. Perbezaan idealogi politik antara punca segelintir netizen menggesa orang ramai memboikot ST Rosyam Mart. Tindakan ini bukan sahaja menyekat rezeki individu terbabit, malah bukan merupakan satu cerminan yang baik.

Tampil memberi pandangan, Ketua Parti Amanah Negara Kawasan Sik, Sulaiman Ibrahim. Beliau mengingatkan kepada penyokong Pakatan Harapan (PH) agar membuang sifat dendam kepada golongan artis yang tidak menyokong PH. Ujarnya, politik dendam seharusnya tidak dibawa dalam media sosial hingga menyekat rezeki orang lain. Apa pula pandangan anda?

Penyokong Pakatan Harapan diingatkan supaya membuang sifat dendam kepada golongan artis yang tidak menyokong PH dan masih menyokong UMNO.Kita harus menghormati pendirian dan hak orang lain dalam apa jua pilihan.

‘Saya tidak bersetuju jika politik dendam terbawa2 dalam saluran media sosial sehingan melibatkan rezeki individu tersebut’. Sebagai seorang artis, mereka juga berhak memilih seperti apa jua parti yang mereka rasa terbaik untuk mereka. Hormati orang lain dan orang lain akan menghormati kita walaupon berbeza politik.

Politik hanyalah bersifat sementara dan ianya penuh dengan pancaroba keduniaan semata2. Kita membawa Islam rahmatan lilalamin dimana ianya meliputi keseluruhan aspek. Saranan daripada kerajaan Pakatan Harapan oleh Perdana Menteri dan semua pimpinan PH bahawa kita perlu reform keseluruhan pentadbiran tidak bermakna kita memulaukan golongan artis yang menyokong UMNO.

Biarkan mereka dengan sokongan mereka dan kita harus menberi galakan dan dorongan dalam apa jua bentuk kebajikan yang ada bagi membantu golongan golongan artis lebih maju kedepan.

Terbaru, Dato Rosyam Noor di viralkan dalam media sosial supaya jangan menyokong pasaraya yang baru dibukanya oleh kerana beliau adalah penyokong tegar UMNO, ini satu sifat dan akhlak yang tidak baik ditonjolkan.


Kembali kepada perjuangan sebenar dengan membawa islam yang ramah dan membuat pendekatan islam yang menyeluruh.

Saya faham ramai penyokong masih berfanatik dalam sesuatu isu terbawa2 sifat amarah , tetapi janganlah sampai menghukum dan menyekat pintu rezeki orang lain oleh kerana perbezaan ideologi.Rezeki itu datangnya dari Allah, Allah juga menguji kemenangan kita .

Membawa akhlak dan tunjukkan tauladan yang baik kemungkinan Allah menambahkan lagi kemenangan kita dari Pakatan Harapan hingga ke PRU15, 16 dan seterusnya.

SULAIMAN IBRAHIM/LRL
Ketua Parti Amanah Negara Kawasan Sik

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here