Tak Boleh Perbaharui Cukai Jalan Jika Tak Tukar Beg Udara Takata 8 Terkorban Menteri Pengangkutan Seru Rakyat Malaysia Tukar Segera

0
293

Menteri Pengangkutan Malaysia, YB Anthony Loke menyeru seluruh rakyat Malaysia yang memiliki beg udara jenis Takata untuk menggantikannya bagi mengelakkan korban nyawa berlaku terutama pada musim perayaan ini.

Kematian lapan rakyat Malaysia telah dikaitkan dengan beg udara jenis ini dan lebih daripada 70,000 pemilik kereta di Malaysia masih tidak menukar beg udara mereka. Loke berkata, “lebih 70,000 ‘bom kereta’ bakal meletop bila-bila masa saja, kerajaan perlu mengambil langkah drastik untuk membendung perkara ini kerana nyawa lebih penting daripada segalanya.”

Pemilik kereta dengan beg udara Takata akan dikenakan hukuman dengan cara dihalang daripada memperbaharui cukai jalan.

Dalam kes terbaru, beliau berkata serpihan 2 sentimeter daripada beg udara tersebut tertusuk dibahagian leher kiri pemilik kereta beg udara Takata selepas keretanya terhempas mengenai sebatang pokok.

 

Loke turut memberitahu bahawa, 28 notis pemberitahuan untuk menukar beg udara tersebut telah dihantar kepada keluarga mangsa tetapi sayangnya notis tersebut tidak diterima kerana mangsa tidak mengemas kini alamat terbarunya dengan Jabatan Pengangkutan Jalan. Surat terakhir itu bertarikh 22 Mei, lima hari sebelum kemalangan itu berlaku.

“Sejak 4 tahun lalu kempen kesedaran tidak mencukup dan tidak berkesan,” kata Loke.

Beliau dalam temubual itu berkata bahawa beliau akan bertemu pengeluar kereta terbabit minggu hadapan untuk membincangkan langkah yang selanjutnya.

Tahun lalu, Takata mengaku bersalah di mahkamah AS serta bersetuju membayar lebih daripada 1 bilion dolar penalti kerana menyembunyikan ‘kecacatan’ tersebut.

Sumber: Anthony Loke Siew Fook

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here