Peniaga di Korea Terus Naikkan Papan Tanda Halal, Bila Nampak Ramai Pelancong Muslim.

0
11053
halal

Peniaga di Korea Terus Naikkan Papan Tanda Halal, Bila Nampak Ramai Pelancong Muslim. | Sejak kebelakangan ini, ramai rakyat Malaysia dilihat memilih negara Korea sebagai salah destinasi pelancongan yang harus dikunjungi.

Boleh dikatakan, ini kerana pengaruh gelombang K-Pop boleh dikatakan agak kuat, sehinggakan makanan dan juga budayanya semakin diterapkan oleh sesetengah orang.

Tetapi seperti yang sedia maklum, komuniti islam di negara Korea adalah masih lagi kecil. Jadi, kebanyakan makanan dijual sama ada ditepi jalan ataupun di kedai makan adalah tidak halal. Hanya beberapa tempat sahaja dikatakan sememangnya menjual makanan dan sumber yang halal kepada pelancong dan komuniti islam disana.

Letak papan tanda halal sesuka hati!

Seorang pengguna lawan Twitter, Najib Ayub telah berkongsikan pengalamannya semasa bercuti dan merasai street food di Myeondong, Korea Selatan. Lelaki ini berkongsikan sebuah video yang menunjukkan taktik yang digunakan oleh kebanyakan peniaga di Korea untuk menarik pelancong dan melariskan jualan makanan di gerai mereka.

Dekat Myeondong Street, penjual dekat stall ni bila dia nampak ramai orang pakai tudung jalan dekat situ dia tukar signboard yang ada halal tapi bila dah ramai tourist dari tempat lain *(time ni ramai orang Filipina dtg stall) dia turunkan signboard tu letak dekat tepi.

Nampak pelancong Malaysia, semua benda jadi halal!

tanda halal

Terang-terangan ada b*bi, masih halal?

Kena rajin buat kajian sebelum berjalan…

Tanda halal lagi besar! Boleh mengelirukan…

Video dan bebenang ini sudah mendapat hampir 17,100 perkongsian dan 6,700 tanda suka oleh para netizen. Ramai juga memberikan pendapat dan kongsikan pengalaman yang sama semasa melancong di Korea.

 Ramai orang pakai tudung, terus letak tanda halal!

Semak dulu bahan sebelum beli…

Ramai yang pernah terkena benda yang sama

Negara lain ada juga macam ni…

Disarankan agar sebelum melancong dimana-mana negara, buat kajian tentang makanan halal dan komuniti islam di sana. Teliti segala, baca dan tanya peniaga berkenaan dengan sumber yang digunakan dalam makanan yang dijual.

Sumber: Najib Ayub.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here