Kawan Liat Bayar Hutang Mangsa Heret Ke Mahkamah. Alhamdulillah, Semuanya Dah Selesai.

0
979
hutang

Alhamdulillah, Semuanya Dah Selesai, Kawan Liat Bayar Hutang Mangsa Heret Ke Mahkamah. | Adat berhutang, si peminjam haruslah bayar apabila sudah berjanji pada waktu dan tarikhnya. Bukannya mendiamkan diri dan terus mengelak dari membayar hutang.

Namun berapa ramai yang masih mengamalkan sikap berpegang kepada janji sendiri? Rata-ratanya memilih untuk terus menghilang. Jika berhutang dengan rakan, anda mungkin masih selamat. Tetapi jika berhutang dengan Ah Long, selamat anda terus ke tanah kubur.

Jadi, bagaimana caranya untuk menuntut hutang dari si peminjam yang degil nak mati ini? Caranya senang, ikut petua dari lelaki ini.

hutang

ALHAMDULILLAH, selesai sesi penghakiman di Mahkamah Sivil Shah Alam. Buat tuntutan hutang daripada kawan yang liat nak membayar dah lebih setahun. Akhirnya terpaksa guna kuasa undang-undang untuk paksa dia bayar dalam masa 30 hari bermula dari hari ini.

So kepada kawan-kawan lain yang ada orang berhutang dengan anda tetapi liat nak membayar, anda boleh menggunakan cara ini. Tak perlu lawyer pun.

Just pergi ke Mahkamah Sivil, cakap nak buka fail tuntutan kecil, bayar RM20 dan beritahu tuntutan anda kepada siapa dan fakta pinjaman yang diberi (mesti RM5,000 ke bawah sahaja yea!).

Mahkamah akan bagi surat panggilan untuk pendengaran depan hakim. Kalau defenden mengaku salah meminjam tapi tak bayar, mahkamah akan bagi arahan untuk bayaran segera dalam masa 30 hari.

Kalau masih tidak dibayar dalam tempoh itu, plaintif boleh buat tindakan mahkamah semula dan kali ini hukuman lebih berat iaitu defenden kena bayar on the spot atau harta disita atau waran tangkap akan dikeluarkan untuk si peminjam ditahan.

Inilah pengalaman saya hari ini. First time masuk kamar penghakiman. First time tengok hakim dan lawyer-lawyer bekerja. Tengok muka lawyer kes lain semua stress saja. Hehehe! Okeylah.

Apa pun syukur semuanya sudah selesai. Just tunggu duit dipulangkan sahaja. Amiinn.

Macam mana kalau Defenden masih tidak mahu bayar hutang?

Selepas masa diberikan untuk Defendan bayar ganti rugi masih juga tidak berjaya, Plaintif hendaklah ke Mahkamah Majistret dan isi borang Notis Tunjuk Sebab (Borang 208).

Lengkapkan borang tersebut dan bayar RM20. Mahkamah akan pulangkan borang tersebut yang telah dicop rasmi.

Serahkan Borang 208 ini kepada Defendan tersebut dimana dia harus hadir ke Mahkamah untuk Mahkamah mengakses keupayaan Defendan untuk membayar balik hutang.

Mahkamah boleh mengeluarkan arahan untuk Plaintif menyita dan menjual harta Defendan, atau Defendan membuat bayaran ansuran bulanan.

Mahkamah juga boleh memerintahkan Defendan dimasukkan ke dalam penjara dengan syarat jika Plaintif bersetuju menanggung kos pemenjaraan (kau kena sponsor dia masuk jail la pulak haih).

Jika Defendan masih gagal hadir selepas menerima Borang 208, waran tangkap boleh dikeluarkan.

Senang bukan? Kos tidak sampai RM200. Sila kongsi tips ini mana tahu satu hari nanti anda perlu untuk buat tuntutan kecil di Mahkamah.

Diharapkan tips ini sedikit sebanyak membantu anda yang menghadapi kesukaran menuntut hutang kembali daripada kenalan anda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here