Ini Kata Mufti Wilayah Isu Viral Surat Budak Kecewa ‘Dihalau’ Dari Saf Depan.

0
4190
mufti

Ini Kata Mufti Wilayah Isu Viral Surat Budak Kecewa ‘Dihalau’ Dari Saf Depan. | Ibu bapa disarankan mengajar anak-anak mereka supaya solat ketika umur mencecah 7 tahun dan diperintah untuk mendenda mereka jika tidak melaksanakannya ketika berumur 10 tahun. Viral di laman sosial surat ditulis seorang kanak-kanak yang kecewa apabila disuruh ke saf belakang kerana dikatakan belum lagi berkhatan.

Surat itu mendapat perhatian Mufti Wilayah Persekutuan, Dato’ Seri Dr. Haji Zulkifli Mohamad Al-Bakri yang kemudian ‘membalas’ surat tersebut.

Mufti Beri respon di Twitter

Dalam surat yang viral itu, penulis yang bernama Nadzrul Zarfn bin Sharul Azry bin Kasim bin Mat meluahkan bagaimana dia dihalau oleh tuan pengerusi surau hanya kerana dia seorang kanak-kanak. Dia yang mengaku sudah berkhatan mencadangkan supaya anak-anak yang dihalau dari saf pertama untuk ditanya sama ada sudah disunatkan atau belum.

Dr Zulkifli menjawab surat tulisan tangan kanak-kanak tersebut menerusi Twitternya, sebentar tadi. Kesempatan itu digunakan beliau untuk menerangkan kedudukan saf kanak-kanak dalam surau ataupun masjid.

Tak boleh ditarik untuk beri laluan kepada lelaki dewasa

Kanak-kanak tetap lelaki

Tak salah apa yang dibuat

Beri cadangan untuk ibu bapa dan pihak masjid

Ucap tahniah

Sumber: Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here