Doktor Ni Kongsi Info Untuk Elak Mudarat Kesihatan, Warkah Buat 3 Generasi Ramai Kena Baca!

0
2066
kesihatan

Doktor Ni Kongsi Info Untuk Elak Mudarat Kesihatan, Warkah Buat 3 Generasi Ramai Kena Baca! | Setiap antara kita mahu hidup sihat dan sebolehnya biarlah keluarga yang kita cintai ini bebas daripada penyakit. Pun begitu tidak hanya boleh berharap, dan sewajarnya perlu ambil langkah-langkah tertentu untuk mencegah daripada serangan penyakit tersebut.

Memberi fokus dalam pencegahan ini, tentunya ada banyak cara dan kaedahnya dan perkara paling mudah untuk direalisasikan adalah melalui pengambilan makanan yang sihat.

Atas sebab itu, elok juga kita fahami warkah yang dititipkan oleh Dr Hafiz Sulaiman di akaun fbnya untuk manfaat bersama. Jom semak.

3 in 1 – WARKAH BUAT 3 GENERASI UNTUK ELAK MUDARAT KESIHATAN

Kopi, teh atau coklat adalah minuman sihat. Tapi biasanya bila kita trade in dengan keselesaan minuman 3 in 1 dalam peket, khasiatnya jadi kurang.. mudaratnya astaghfirullah…boleh terkesan 3 generasi.kesihatan

WAHAI KAUM IBU,

Anak adalah permata hidup kita. Sedarlah kopi, teh dan minuman coklat 3-in-1 ini merosakkan kandungan belum lagi mereka lahir ke dunia ini

Gula yang tinggi, lemak terhidrogen (trans fat) dalam minuman peket 3 in 1 itu merosakkan sistem saraf janin. Lemak trans ini juga berisiko merosakkan penglihatan kandungan. Sesudah lahir, ia ganggu pula tumbesaran anak. Jika anak kita menyusu badan, alangkah sayangnya bila dicemari lemak trans durjana ini punca minuman 3 in 1.

Apa kata suami sediakan untuk isteri finest quality coffee atau tea…Suami buatkan..jika berkemampuan, beli mesin baru kopi..Itu kan tanggungjawab suami berikan yang terbaik untuk 2 ahli keluarga sekurangnya.

WAHAI ANAKKU, ADIK-ADIKKU.

Kecik-kecik jangan belajar minum air 3 in 1. Susah nak fokus, memori terganggu dan jiwa kacau jika gula darah kita tinggi. Asyik fikir macam-macam. Risau, berdebar dan tak keruan. Jika nak jaga kesihatan otak dan saraf sihat, elakkan makan minum manis-manis. Katakan tidak kepada 3 in 1.

Adik-adik tahu tak, sakit alergi ekzema, resdung, asma..Masalah kronik migrain, perut angin dan sensitif. Semua ini penyakit keradangan. Semua ini hasil gula tinggi dan lemak trans durjana dalam minuman kita…Dalam minuman 3 in 1 yang kita minum.

Minuman 3 in 1 mengandungi trans fat ini juga yang ganggu hormon badan..Sebabkan wanita dapat banyak masalah kewanitaan. Bengkak telur (PCOS), endometriosis, adenomyosis. Period tak ikut aturan. Senggugut teruk itu bukan normal ya dik.. Lemak trans ini juga ganggu kesuburan..Rosakkan organ pembiakan.

Jika nak kurangkan berat badan, lupakan minuman 3 in 1 ni…Minuman tinggi gula dan lemak trans ni ganggu kestabilan hormon dan metabolisma. Kita jadi craving dan badan dalam mode simpan lemak.

WAHAI KAUM DEWASA DAN EMAS.

Abang kakak, pakcik makcik…Pergi kedai kopi mintak kaw punya lagi baik..3 in 1 jangan lagi kita amalkan.

Bukan sebab makan daging dan telur, kita dapat kencing manis, strok atau rosak buah pinggang. Puncanya penyakit ialah air 3 in 1 tinggi gula dan lemak trans duk minum hari-hari dalam peket tu..

1) Dah la naikkan kolesterol jahat LDL. Lemak trans ni kurangkan pulak kolesterol baik HDL yang protect jantung dan salur darah

2) Lemak trans dan gula tinggi ni yang sebabkan rintangan insulin..Penyakit kencing manis, obes, darah tinggi.

3) Sakit sendiri, urat dan saraf tu akibat gula tinggi dan akibat lemak trans juga. Keduanya meningkatkan keradangan dalam badan. Badan sakit-sakit dan jadi lemah lesu.

4) Penyempitan salur darah bukan saja sebab gula..Tapi lemak trans juga. Banyak negara dah haramkan lemak trans sintetik ciptaan industri ni. WHO dah buat kempen REPLACE untuk basmi lemak trans ni dari muka bumi menjelang tahun 2023. Kenapa? Sakit jantung, strok, rosak saraf, rosak buah pinggang dan macam-macam lagi penyakit berpunca lemak durjana buatan industri makanan nim

5) Lemak trans rosakkan bukan saja organ badan kita..Tapi sehingga ke sel…streskan dan rosakkan DNA. Sel badan membiak jadi tak normal …Jangan sampai lemak trans dan gula tinggi ini jadi punca kepada penyakit kanser nauzubilllah minnzalik.

Memang sedap minuman 3 in 1 ni. Mudah nak prepare dan bawa ke mana-mana. Tapi berbaloi kah kita rosakkan kesihatan generasi kita dan anak-anak kita? Saya personally pilih untuk diri dan keluarga… Elakkan 3 in 1 semampu boleh.

Kelak mudah ketagih..jadi amalan biasa..Badan binasa.

Moga Allah ampunkan dosa-dosa lampau kita.Allahumma amin.

sumber : Hafiz Sulaiman,
-Pejuang Kesihatan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here