Lelaki Ini Kecewa Hutan Di Gombak Jadi Tempat Pelupusan Haram Sampah Dan Beg Foodpanda

1
2017
gombak

Lelaki Ini Kecewa Hutan Di Gombak Jadi Tempat Pelupusan Haram Sampah Dan Beg Foodpanda | Isu timbunan sampah yang datang daripada dalam dan luar negara nampaknya semakin serius di negara kita.

Ditambah pula dengan mentaliti segelintir Rakyat Malaysia yang masih lagi membuang sampah di tempat yang tidak sepatutnya telah membuatkan isu pencemaran semakin berleluasa.

Kecewa Hutan Gombak Dijadikan Kawasan Pelupusan Sampah

Terbaharu, seorang pengguna Facebook iaitu Prof. Dr. Andy Hickson telah meluahkan kekecewaan beliau terhadap sikap orang ramai yang membuang sampah di hutan yang dikatakan berdekatan Jalan Gombak. Marah dengan sikap orang ramai, beliau turut memuat naik video bagi memaparkan timbunan sampah yang dibuang.

Berdasarkan video dan gambar yang dimuat naik, dapat dilihat timbunan plastik, sisa makanan dan beg Foodpanda yang sekaligus membuatkan netizen tertanya-tanya apakah kaitannya beg Foodpanda yang dibuang.

Berikut merupakan perkongsian daripada Prof. Dr. Andy Hickson. Menurut perkongsian beliau, pembuangan sampah ini berpunca daripada masyarakat yang berada di sekitar kawasan tersebut.

gombak

Perkongsian beliau bukan sahaja menimbulkan kekecewaan buat beliau sendiri malah orang ramai setelah video yang dimuat naik di Facebook telah dikongsi oleh 1,600 pengguna.

Para netizen juga nampaknya turut cuba memaklumkan kepada Foodpanda serta pihak yang terlibat mengenai isu yang berlaku agar tindakan dapat diambil.

Pengasas ‘The Ocean Cleanup’ juga nampaknya terkejut dengan sampah yang ditemui di perairan Malaysia. Turut dikongsikan, pelancong luar yang dikecam hanya kerana ‘sekolahkan’ Rakyat Malaysia mengenai pembuangan sampah.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here