Bila Rasa Murung Dan Sedih Cuba 8 Jenis Makanan Ini Boleh Bantu Untuk Ubah Mood Anda Memang Berbaloi

1
946

Apa perkara yang anda lakukan ketika rasa murung atau patah hati? Bersendirian, mendengar lagu, melakukan aktiviti kesukaan atau pun tidur sepanjang hari? Ada yang suka makan untuk merawat hati yang sedih. Betul tak?

Tapi, tahukah anda sebenarnya terdapat makanan spesifik yang boleh membantu mengembalikan mood anda menjadi lebih baik dan tenang. Kalau tak percaya, bila rasa sedih atau murung je, apa kata anda cuba 8 jenis makanan ini. Bukan sahaja baik untuk kesihatan tapi lazat dan penuh khasiat. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba !

1. Strawberi – Penuh dengan vitamin C dan flavonoid (antioksidan), membantu menjaga tubuh anda sihat. Malah, mampu menenangkan saraf anda.

2. Kacang – Badam, gajus, hazelnut, kacang tanah – semuanya tinggi dalam vitamin B, yang dikenali untuk meningkatkan mood seseorang dan secara amnya baik untuk kesihatan.

3. Daging – Daging merah kaya dengan protein yang meningkatkan tahap dopamine dan norepinephrine, membuat anda berasa lebih baik.

4. Ikan – Makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3, bukan sahaja baik untuk sendi dan fungsi kognitif, ianya juga baik untuk mengatasi kemurungan.

5. Kerepek – Makanan ringan adalah makanan yang sempurna, mudah dimakan dan sangat ketagihan. Tiada yang lebih baik daripadanya.

6. Pisang – Pisang adalah sumber yang sangat baik untuk tenaga serta trytophan yang mencetuskan pengeluaran serotonin, hormon baik yang meningkatkan mood anda.

7. Ais Krim – Tiada yang lebih baik daripada ais krim, dalam apa jua situasi sekali pun, ais krim pasti menjadi pilihan. Ais krim mampu menyejukkan anda ketika berada dalam keadaan panas.

8. Teh – Terutama teh hijau, baik untuk menenangkan saraf dan juga membantu seseorang mendapatkan tidur yang lena.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here